Monday, 10 July 2017

ΟΞΥΜΕΤΡΙΑ Το αναπνευστικό σύστημα επιτελεί και εγγυάται την αναπνοή, δηλαδή μια αποτελεσματική ανταλλαγή αερίων. Επιτρέπει, και βοηθά, ώστε το οξυγόνο που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα (εισπνεόμενο αέρα) να φτάσει στο αίμα και να μεταφερθεί σε όλα τα κύτταρα, όπως και στο διοξείδιο του άνθρακα, να μεταφερθεί στο εξωτερικό του οργανισμού μας: μια ειδική και αληθής ανταλλαγή αερίων που λαμβάνει χώρα στις ενδότερες ή ποιο απομακρυσμένες περιοχές του αναπνευστικού, στις πνευμονικές κυψελίδες και στο τριχοειδικό αίμα που ρέει στο πλάι της κυψελιδικής μεμβράνης. Σχεδόν όλες οι διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων απαιτούν οξυγόνο για να ολοκληρωθούν. Το καθήκον της μεταφοράς του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλο τον οργανισμό έχει ανατεθεί στην αιμοσφαιρίνη. Η μέτρηση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο(%SPO2), ή οξυμετρία, είναι πολύ χρήσιμη για να αξιολογήσουμε παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν διαταραχή στην ανταλλαγή των αερίων. Επίσης να αναγνωρίσουμε έγκαιρα υποξυγοναιμία πριν να είναι κλινικά εμφανές το καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα. Μια εξέταση αναίμακτη που μετρά τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο στιγμιαία, ή με φυσική άσκηση, ή και ολοήμερη μέτρηση, εφαρμόζοντας κατάλληλο αισθητήρα σε ένα δάκτυλο. Η φυσιολογικές τιμές του κορεσμού Ο2 είναι μεταξύ 96-98% Τιμές μεταξύ 93 και 95% είναι ενδεικτικές πιθανώς προβλημάτων οξυγόνωσης.. • Τιμές ίσες ή χαμηλότερες από 92% είναι ενδεικτικές ανεπαρκούς οξυγόνωσης χρειάζεται επιβεβαίωση με ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος. • Τιμές κατώτερες του 88% είναι ενδεικτικές σίγουρα ανεπαρκούς οξυγόνωσης και απαιτείται ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος.
Monday, 10 July 2017   
 Monday, 29 February 2016

Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΙΜΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ, ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ που οφείλεται σε ανωμαλίες αεραγωγών ή / και των κυψελίδων που προκαλούνται συνήθως από σημαντική έκθεση σε επιβλαβή σωματίδια ή αέρια.. Ο χρόνιος περιορισμός της ροής του αέρα που είναι χαρακτηριστικό της ΧΑΠ προκαλείται από συνέργεια της νόσου των μικρών αεραγωγών (π.χ., αποφρακτική βρογχιολίτιδα) και της καταστροφής του παρεγχύματος (εμφύσημα), οι σχετικές συνέργειες των οποίων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί δομικές αλλαγές, στένωση των μικρών αεραγωγών, καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος που οδηγεί στην απώλεια στήριξης των μικρών αεραγωγών και μειώνει την πνευμονική ελαστική επαναφορά. Με τη σειρά τους, αυτές οι αλλαγές μειώνουν την ικανότητα των αεραγωγών να παραμένουν ανοικτοί κατά την εκπνοή. ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΡΑΞΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η΄ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΙΩΝ. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΠ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΠΤΕΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Ή ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΞΩ-ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (ΛΧ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ..) ΧΑΠ : Βασικές Αρχές στη Διάγνωση 1)Ιστορικό: (δύσπνοια, χρόνιος βήχας, χρόνια απόχρεμψη) 2)Έκθεση σε παράγοντες κινδύνου 3)Σπιρομέτρηση:Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη σπιρομέτρηση. Μετά από βρογχοδιαστολή FEV1/FVC <0,70 σημαίνει μόνιμη απόφραξη των αεραγωγών. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΣΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΑΠ. Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: ΑΡΑΙΟΣ ΒΗΧΑΣ ΙΔΙΩΣ ΠΡΩΙΝΟΣ, ΒΛΕΝΗ Ή ΠΤΥΕΛΑ, ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ Ή ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ.. Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΑΠ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ.
Monday, 29 February 2016   
 Wednesday, 08 May 2013

Μεγάλη διαγνωστική προσπέλαση με τις αυξημένες δυνατότητες του πνευμονολογικού εργαστηρίου μας -στην ανίχνευση νοσημάτων του πνεύμονος , των αεραγωγών ή του θωρακικού κλωβού- και τις δυνατότητες διερεύνησης δύσπνοιας προσπάθειας σε εργοσπιρόμετρο . Έχουμε τη δυνατότητα μέτρησης του ΝΟ-στον εκπνεόμενο αέρα- μέτρου της φλεγμονής των αεραγωγών (ιδιαίτερα χρήσιμο για τη ρύθμιση της αγωγής (ελάττωση, διακοπή ή συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής του άσθματος,τόσο για ενήλικες όσο και, σε παιδιά, με ηωσινοφιλική φλεγμονή ). Επίσης διαθέτουμε σύστημα πληθυσμογραφίας για ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στις μετρήσεις των πνευμονικών όγκων(συμπληρωματικά με την μέτρησή τους μέσω μίγματος CO-He,και της διαχυτικής ικανότητας των πνευμόνων). Το εργαστήριό μας είναι το πλέον σύγχρονο με μηχανήματα αναφοράς στην Πνευμονολογία και διεξάγονται όλες οι πνευμονολογικές εργαστηριακές πράξεις με υψηλή αξιοπιστία.(ανάλυση αερίων αρτ. αίματος, έλεγχος για υπνική άπνοια στο σπίτι του ασθενούς, Ταλαντωσιμετρία (IOS) , Βρογχική πρόκληση (APS), Εργοσπιρομετρία, Διατασημότητα μετρούμενη, έλεγχος λειτουργίας αναπνευστικών μυών) Επίσης λειτουργεί οργανωμένο ιατρείο διακοπής καπνίσματος με κλινική εμπειρία και αποτελεσματικότητα.(μέτρηση CO, ηλικία πνευμόνων κλπ)
Wednesday, 08 May 2013   
 Sunday, 08 April 2012

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δημιούργησε, τον πρώτο ηλεκτρονικό χώρο για το ασθμα. Μια σοβαρή έγκυρη πύλη, για άτομα που πάσχουν απο άσθμα και θέλουν κάτι περισσότερο. Myasthma.gr: Το πρώτο site αποκλειστικά για το ασθμα !!

Sunday, 08 April 2012   
 Friday, 30 July 2010
ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΕΤΡΙΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ(CO)
Friday, 30 July 2010   
 Monday, 02 November 2009
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ
Monday, 02 November 2009   
 Friday, 16 October 2009
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΣΦΟΔΙΕΣΤΕΡΑΣΗΣ 4 (Pde4)
Friday, 16 October 2009   
 Monday, 21 September 2009
Ο ΙΟΣ 2009 ΣΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ
Monday, 21 September 2009   
 Thursday, 05 February 2009
Ο γιατρός πρέπει να βλέπει περιοδικά τον ασθενή με άσθμα, ώστε να δει τον βαθμό συμμόρφωσής του με τη θεραπευτική αγωγή, αλλά και για να δει τον βαθμό ελέγχου του άσθματος, ή και τυχόν να επαναξιολογήσει την θεραπευτική αγωγή.
Wednesday, 04 February 2009   
 Wednesday, 21 January 2009
Η εισπνεόμενη κορτιζόνη στη θεραπεία της ΧΑΠ φαίνεται να ελαττώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων.
Wednesday, 21 January 2009   
 Thursday, 25 December 2008
Μια επιδημία εξαπλώνεται στην πόλη, στα νέα παιδιά, η ασθένεια του ποτού και του καπνίσματος. Σοβαρές ασθένειες και οι δυό..
Thursday, 25 December 2008   
 Friday, 21 November 2008
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ, ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Friday, 21 November 2008   
 Thursday, 25 September 2008
ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ.
Thursday, 25 September 2008   
 Thursday, 10 July 2008
ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Thursday, 10 July 2008   
 Saturday, 28 June 2008
Η ηλιοθεραπεία ελαττωνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Saturday, 28 June 2008   
 Sunday, 17 February 2008
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ IgE-ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΡ. ΑΣΘΜΑΤΟΣ.
Sunday, 17 February 2008   
 Monday, 28 January 2008
Το κάπνισμα - κοινωνική, εθνική μάστιγα - πρέπει να ευαισθητοποιήσει καθένα, την κοινωνία, την πολιτεία.
Monday, 28 January 2008   
Η γρίπη ειναι ιός, προκαλεί επιδείνωση του βρογχικού άσθματος και της ΧΑΠ
Monday, 28 January 2008   
 Sunday, 27 January 2008
Οι χρήστες ειναι ασθενείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται..
Sunday, 27 January 2008   
Συνήθως, απόφραξη περιοδική των ανώτερων αεραγωγών -στο επίπεδο του φάρυγγος-με επακόλουθη διακοπή της ροής του αέρα πρός και απο τους πνεύμονες.
Sunday, 27 January 2008   
 Monday, 10 December 2007
Τι περιμένουμε απο τον λειτουργικό έλεγχο;
Monday, 10 December 2007   
 Friday, 30 November 2007
Το ΒΑL αποτελεί μια ασφαλή και ευαίσθητη διαγνωστική μέθοδο στη διάγνωση του ηωσινόφυλου κοκκιώματος.
Friday, 30 November 2007   
 Tuesday, 27 November 2007
Κάποια συμπεράσματα πάνω στην θεραπεία του άσθματος
Tuesday, 27 November 2007   
 Friday, 23 November 2007
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ..
Friday, 23 November 2007   
 Tuesday, 20 November 2007
καθαρό περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας, με τη διάρκειά της, με την ζωή των παιδιών μας.
Tuesday, 20 November 2007   
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡ. ΑΣΘΜΑ
Tuesday, 20 November 2007   
Young woman with recurrent pulmonary infections Ε. Passalidou, Κ. Αlexandrou, H. Μichailidou, Ν. Κaragiannidis, G. Georgoudakis, Κ. Τsakanika, G. Τsonis, V. Polychronopoulos 3rd Pulmonary Medicine Department, Sismanogleio General Hospital, Athens
Tuesday, 20 November 2007   
 Monday, 19 November 2007
Το άσθμα είναι οπωσδήποτε μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται. (Συνέπεια της συχνής διαλείπουσας ή επεισοδιακής συμπτωματολογίας, που δεν ωθεί τον ασθενή και τον θεράποντα να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαγνωστικά μέσα αλλά συχνά και λόγω μιας όχι σχολαστικής κλινικο-διαγνωστικής προσέγγισης της ασθένειας.)
Monday, 19 November 2007   
Η ΧΑΠ είναι μια νοσηρή συστηματική χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση αποτέλεσμα χρόνιας ασθένειας όπως :χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα.
Monday, 19 November 2007   
Σκοπός της θεραπείας στο άσθμα είναι: όσο το δυνατόν λιγότερες και ηπιότερες κρίσεις φυσιολογικός τρόπος ζωής, διατήρηση φυσιολογικής αναπνευστικής λειτουργίας-πρόληψη μόνιμης απόφραξης των αεραγωγών. Δεν είναι λίγες οι φορές που παιδιά 14,15 ετών παρουσιάζουν χρόνια απόφραξη (μόνιμη βλάβη) των αεραγωγών γιατί δεν πήραν σωστή θεραπεία στο άσθμα τους.
Monday, 19 November 2007   
Η κύρια λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος είναι η ανταλλαγή αερίων ανάμεσα στα κύτταρα και την ατμόσφαιρα. Επομένως βλάβες στην καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία θα είναι πιο έκδηλες κατά την άσκηση, όπου η κυτταρική αναπνοή διεγείρεται. Αφού κάθε τμήμα του συστήματος της μεταφοράς των αερίων που συνδέει την εσωτερική και εξωτερική αναπνοή έχει ένα διαφορετικό ρόλο το μοντέλο της βλάβης της ανταλλαγής των αερίων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την παθοφυσιολογική του βάση.
Monday, 19 November 2007   
Είναι αναγκαία όμως η τεκμηρίωση, τυχόν πνευμονοπάθειας, στο εργαστήριο (εργαστήριο αξιόπιστο!!) για την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση (θεραπευτική στρατηγική) και παρακολούθηση της νόσου με τους ανάλογους θεραπευτικούς χειρισμούς.
Monday, 19 November 2007   
 Sunday, 18 November 2007
Το κοινό κρυολόγημα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιογενής λοίμωξη πού προσβάλει το ανώτερο κυρίως αναπνευστικό
Sunday, 18 November 2007   
Το όνομα προέρχεται από το ζώο που φιλοξενεί τον ιό αυτής της γρίπης δηλαδή τα άγρια υδρόβια πτηνά που μολύνουν ακολούθως τα κοτόπουλα και αυτά τον άνθρωπο.
Sunday, 18 November 2007